Saturday, April 23, 2011

segalanya telah berlalu


satu, dua, tiga... tidak aku sangka, enam bulan lima hari telah pun berlalu, aku sepatutnya menyambut bulan ke-6 bersamanya. mengingat kembali tarikh 17/10/10 telah membawa diriku kembali ke masa silam...

     diriku teringat akan hari pertama diriku masuk ke dalam kelas baru ku, iaitu kelas 1 KAA 2. di hari pertama, aku terlihat akan wajah yang sungguh indah, bersih dan suci. pada saat itu, diriku telah dilanda 1001 pertanyaan. aku bagaikan dipanah busur cinta. setiap hari, aku pandang akan wajahnya, sehingga aku tidak sedar akan perkara yang berlaku di sekelilingku. 

     'dia bagaikan bidadari yang berterbangan di kayangan,' kata diriku sendirian. Setelah 3 bulan perkara sedemikian berlaku, aku telah menerima ''friend request' daripada dia. aku masih tidak tahu siapa dia, sehinggalah aku mula bertanya kepada dia. Segala-galanya telah berubah bila kami semakin rapat. Di akhir bulan lima, aku telah diuji. ketika aku sedang memeriksa 'facebook profile' kawan-kawanku, aku telah terbuka profil 'Dania Imaan'. aku membuka gambar-gambarnya, dan hatiku secara tidak disedari telah berdegup kencang.

     rahsiaku tidak bertahan begitu lama. hanya seminggu. walaupun aku sudah jatuh hati kepada insan bernama 'Dania Imaan', tetapi, hatiku tetap pada dirinya. Tidak lebih dari sebulan aku ter'kantoi', satu sekolah telah pun kecoh pasal aku dan Dania. Juga, ramai yang telah memberi semangat kepadaku. Aku tidak boleh melupakan perkara ini. 


     masa bersilih ganti. 5 bulan telahpun berlalu. aku memikirkan masa hadapanku. apa yang akan terjadi? segalanya telah terjawab pada 17 haribulan, tarikh yang bermakna dalam diriku. Dalam lingkungan masa pukul 9.50-10.00 malam, aku telah mengaku kepada dia.


     aku tersenyum bila dia membalas sms ku dengan perkara yang aku tidak terfikir dia akan menyatakannya. akhirnya, impian ku tercapai pada malam itu juga. aku gembira bagaikan pelajar SPM yang mendapat 11 A+. Muka ku sentiasa berseri sejak itu. tetapi, ianya hanya bertahan untuk 4 bulan...

     bulan 2 tahun 2011. aku tak akan melupakan kejadian itu. sejak daripada itu, aku sudah jarang ber sms dengan dia, dan akhirnya, tidak pernah. aku tahu, die sudah mempunyai lelaki lain untuk menjaga dia. aku tersedar dari lamunan. aku juga tersedar, air mataku menitis. banyak kenangan indah yang telah dalalui bersama dengan dia selama ini dan tidak mungkin untuk aku melupakannya. aku kembali melihat keadaan sekeliling. aku terlupa kini aku berada di sekolah. aku melihat gelagat kawan-kawanku bermain riang.

     semua yang telah aku harungi bersama die tidak akan aku lupakan. dan, 'dia' itu adalah, NURUL HIDAYAH.


*based on my true story

0 comments:

Post a Comment

My friend's blog

Anda Dialu-alukan untuk melawat blog saya. buat macam ianya millik anda. terima kasih.